Vrouwen komen met spanningsklachten, variërend van hoofdpijn, hyperventilatie, darmproblemen en een kort lontje naar depressieve gevoelens en angsten. Regelmatig zit de oorzaak in de spanning die opgelopen is ten tijde van de (vorige) bevalling en nooit is geuit. Want als een bevalling uiteindelijk het juiste resultaat oplevert (namelijk een gezond kind) zijn de gevoelens die beleefd zijn ten tijde van de bevalling ondergeschikt geworden. Dat vindt de omgeving en dat vinden vrouwen zelf vaak ook. “Ik mag niet klagen!”

 

Maar zelfs een technisch goed verlopen bevalling kan gepaard gaan met heftige emoties. Gevoelens van machteloosheid, kwetsbaarheid, controle verlies, niet worden gezien of gehoord, samen met de beleving van pijn hebben grote impact en slaan zich op in alle cellen. De biochemie van de lichaamscellen verandert er zelfs door. En als het resultaat van de bevalling is wat je wilde en verwachtte (die gezonde baby) dan zijn vrouwen geneigd de rest te ‘vergeten’ en weg te stoppen.

 

Het lichaam vergeet niet. De cellen zijn veranderd en bevatten spanning. Die spanning moet uitdoven. Dat kan door de gevoelens te uiten, er over te praten. En dat gebeurt in veel gevallen niet of weinig. Vaak doen vrouwen wel technisch verslag over hun bevalling, maar ‘vergeten’ te vertellen wat dat met hen deed, en hoe zij zich voelden. Want dat roept verdriet en pijn op, en zij zijn nu toch “de gelukkigste vrouwen van de wereld, met een gezond kind in hun armen?”

 

In (meestal maar twee!) coachsessies is de kern van het probleem gevonden, besproken, geuit en kan de vrouw met inzicht en huiswerk aan de slag. De resultaten zijn verbluffend. De energie gaat weer stromen, de klachten verdwijnen. Er komt ruimte om te genieten, er kan weer worden gedacht aan een nieuwe zwangerschap of het vertrouwen in de komende bevalling is toegenomen.

 

Zo is op een eenvoudige, laagdrempelige manier veel gezondheidswinst te behalen.